Low Level laser Therapie


De Low Level Laser Therapie (LLLT)

Als u net als ik vaak spierpijn en veel ontstekingen hebt dan ga je als therapeut al gauw verder kijken wat er op de markt aanwezig is om op een gezonde manier van je pijn af te komen. Hierbij bedoel ik geen medicatie. Na zoeken kwam ik in Groot-Brittannië terecht op een Low Level Laser Therapie. Net als in de VS is het LLLT een groot ingezette vorm van behandeling voor een heleboel aandoeningen, in Nederland wordt het langzaam wat meer bekend. Hier wordt het vaak ingezet voor stoppen met roken.

De laag vermogende lasers hebben dezelfde kenmerken als de krachtige lasers, maar zijn sterk gereduceerd wat betreft hun vermogen. Laag vermogen staat voor geringe temperatuurstijging, +/-1 graad. De LLLT is een veilige lichttherapie die alleen invloed heeft op pathologische toestanden of zones. Het heeft een cold laser straling met een infra rood licht in een. Het gezonde weefsel wordt niet aangetast en vangt de lasers ook niet op. Daardoor is de LLLT op een breed therapeutisch vlak te gebruiken en ook op een veilige manier.

 

De werking van de LLLT is gebaseerd op de volgende uitgangspunten; ontstekingsremmend, oedeem remmend, circulatie verbeterend (lymfevaten), immuun stimulerend, wond helend  en pijnstillend. Het effect van LLLT uit zich op sub cellulair, cellulair, bindweefsel-orgaan en lichaamsniveau. Het verhoogd de zuurstof transpoort in de cellen en bindweefsel van het lichaam. De bio stimulatie wordt gestimuleerd en zo wordt de cel functie aangezet, de cel pomp wordt geactiveerd waardoor zure of vet producten uit de cel worden verwijderd en zo wordt cel herstel aangezet.

 

Een behandeling met LLLT geeft het volg:ende effect

Sneller genezing van wonden.

Aanmerkelijke toename van de elastische sterkte van het herstellende weefsel.

Balans van collageen productie.

Vermindering van littekenweefsel.

Stimulatie van het immuunsysteem.

Ontstekingsremmend tot verdwijning er van.

Pijnverlichtend.

 

Voordelen om een LLLT behandeling te nemen

Geen bloedcontact

Pijnloos. Gemakkelijk voor de klant

Zeer effectief

Geen negatieve bijwerkingen

Geen verslaving/ geen medicatie

 

Nadelen om een LLLT behandeling te nemen:

Om het juiste resultaat te behalen heeft u meerdere behandelingen nodig; deze dienen  snel op elkaar te volgen, zijn 1 a 2 x per week en dan meerdere weken achter elkaar.

Het lichaam moet het zelfhelend vermogen aanzetten om het helingsproces te starten. Bij een langdurige aandoening zal dit proces langer duren dan bij een acute aandoening. Dit bepaald het aantal behandelingen.

Bij een acute aandoening zijn er ong 6-8 behandelingen nodig.

Bij reuma zal dit voor pijnvermindering 7-10 behandelingen zijn. Je bent dan langere tijd van de pijn af. Of pijnvrij?

 

Behandelduur chronische klachten

Chronische klachten zijn alle klachten die langer dan 4 a 6 weken bestaan en weinig verbetering laten zien of verslechteren.

Bij chronische klachten is het moeilijk om van te voren in te schatten hoeveel behandelingen nodig zijn. Dit hangt af van de duur van de klacht en de complexiteit van de klachten en of er orgaan- of zenuwschade is.

Meestal is na 4 a 6 behandelingen een duidelijk positief resultaat merkbaar. Vaak zijn 6 tot 10 behandelingen voldoende, maar het kunnen er ook meer of minder zijn. Dit verschilt per persoon.

 

 Chronische klachten zijn: artrose en slijtage van gewrichten, reuma, oorsuizen, migraine, chronische hoofdpijn, hernia, slijmbeurs ontstekingen, gewrichtspijn, fibromyalgie, neuropathie, dystrofie, spataderen, auto-immuunziekte , etc.

 

Systemisch behandelen

Bij chronische klachten is er al langere tijd sprake van pijn, energie afname, slechte lymfe doorstroming en verminderde leverwerking. Hierdoor ontstaat ophoping van afvalstoffen in de lymfe en een matig tot slecht werkend immuunsysteem. Het is erg belangrijk dat het lichaam eerst zijn gif- en afvalstoffen goed kwijt kan om zo weer tot beter te functioneren.

 

Behandelduur acute klachten  

Acute klachten zijn bijvoorbeeld:

Kneuzingen, verstuikingen, zwellingen, breuken, abcessen, ontstoken wonden, acute slijmbeurs ontsteking, wortelkanaal of zenuw ontsteking, acute hernia, spit, na operatie, dreigende amputatie, etc. 

Bij acute klachten kan er direct op de pijnlijke plekken behandeld worden. Meestal zijn maar 2 tot 4 behandelingen nodig met een interval van 2 tot 7 dagen. Vaak merk je na 2 of 3 behandelingen al heel erg duidelijk verbetering.

 

Contra indicatie en bijwerkingen

-Gezien de techniek treden er weinig tot geen vervelende bijverschijnselen of neveneffecten op.

-LLLT is wel gevaarlijk voor de ogen. U dient dus steeds een gepaste veiligheidsbril op te zetten.

-Er is geen literatuur bekend waarbij de LLLT gevaarlijk kan zijn bij zwangere vrouwen, maar toch raad ik het af als het rond het buikgebied behandeld moet worden.

Personen die bestraald worden of met lichttherapie behandeld worden raad ik af om tijdens deze behandelingen geen LLLT te gebruiken. Als de behandeling gestopt is dan is het wel mogelijk.

 

Hoe werkt low level laser therapie 

De laserstraal samen met het infra rode licht wordt lokaal op het lichaam geplaatst. Bij of op de plek van de aangedane cellen. Uw pijnlocatie. Door het licht stimuleer je het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het laser/ infra rood licht stimuleert de energie producerende delen van de cel. (de mitochondria) Om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van de beschadigde cellen versnellen. De batterij van de cel krijgt als het ware en tik om zich te herstellen naar normaal functioneren.

Zo worden de lichaamscellen optimaal hersteld

De laser behandelingsmethode is hierdoor zowel holistisch als zeer nauwkeurig

LLLT gaat centimeters diep door ons lichaam en komt zo goed bij onze cellen. Beinvloed daar diep door op celniveau het weefsel, de spieren, pezen en gewrichten te behandelen??. LLLT is al dus in te zetten bij tal van gezondheidsklachten en problemen.

 

Het kan effectief ingezet worden bij:

- Weefselschade, zoals verstuiking, kneuzing, peesontsteking en hematomen.

- Gewrichtsaandoening, zoals reuma, artritus, tenosynovitis (peesontsteking van strekpezen of peeskokers en capsulitis (ontsteking in de voorvoet kapsel/ ontsteking van de kapsel van de middenvoetsbeentjes)).

- Pijn bij neuralgie (zenuwpijn), nekklachten.

- Slecht helende wonden, diabetische wonden, lichte verbrandingen, ontstekingen, huidaandoeningen zoals impetigo (kinderzeer/krentenbaard), koortslip (herpes) wratten en blaren.

- Acne, jeugdpuistjes – het stimuleert de conditie van de huid 

- Urinewegontsteking (blaasontsteking), niet bekontsteking. Deze worden behandeld op de buik en rug gebied.

- Luchtwegen aandoening.

 

Het open gaan van bloedvaten en lymfevaten zorgen er voor dat er een betere circulatie komt. Dit geeft effect op vermindering van oedeem in het bind- en spierweefsel. Het zorgt voor een kalmerende werking op het lichaamsniveau van de bloedvaten en spieren. Zo kunnen spasmolytische benen (onrustige) tot rust komen

De LLLT activeert het collogeensysteem in ons lichaam, cellen herstellen sneller met het LLLT licht en infra rood licht. Laser therapie stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Eén van de belangrijkste processen welke plaats vindt is onder andere de toename van de energierijke stof ATP (= chemische stof in onze cel). Deze stof zorgt voor energie in alle cellen; zo ook de spiercellen en de cellen die aan gedaan zijn.

Hoe meer ATP in een cel beschikbaar is. Hoe meer energie een cel heeft en hoe groter het herstel. Verder verbeterd LLLT de doorbloeding, stimuleert het lymfe systeem, waardoor afvalstoffen beter uitgescheiden worden. Het vermindert zwelling bij ontstekingen, stimuleert de aanmaak van endorfine, Lichaamseigen pijnstilling, versterkt het afweersysteem en werkt ontstekingsremmend. Ook heeft het laser licht invloed op de aanmaak van nieuw bindweefsel, hersteld het de spieren en werkt het zenuw herstellend.

 

De Low level laser behandeling

Een therapie bestaat Meestal uit 4, 6 of 8 en soms bij langdurige chronische pijn meerdere behandelingen.

Deze behandelingen vinden een aantal weken achter elkaar plaats met een frequentie van 1 a 2 behandelingen per week. 1 zone behandeling duurt 30 min. LLLT heeft een snelle werking, na al na een aantal behandelingen zou verbetering plaats moeten vinden. Ondervindt u geen verbetering dan ga ik verder kijken welke behandeling beter geschikt voor u is.

Een behandeling geeft u geen pijn. De kop of pen die gebruikt wordt, wordt  geplaatst op het aangedane lichaam. Het licht blijft enkele seconden op de plaats en zo wordt het hele gebied af gewerkt. Meestal voelt u al bij 1 behandeling verlichting, maar dan is het nog niet over.

Het lichaam is bezig te herstellen.

 

Met de Low Lever Laser lamp kan ik ook dieren behandelen. Vraag naar de mogelijkheden.